0 800 750 070 Дзвінки в межах України безкоштовні
Меню
Ваш населений пункт: Одеса?
ТАК
Від вибраного міста залежить доступність аналізів

Алергологія

doctor
Вернигора Ірина

Лактозна непереносимість

Коментарі (1)
1 листопада 2023
Лактозна непереносимість (лактазна недостатність)
 
Лактозна непереносимість (лактазна недостатність) — стан, коли організм не може вільно перетравлювати лактозу і цукор, що міститься в молоці і молочних продуктах. Даний стан пов’язано з низькою активністю або не виробленням в організмі лактази — ферменту, який відповідає за розщеплення молочного цукру (лактози).
Непереносимість може бути вродженою або набутою. Виділяють три основних типи непереносимості молочного цукру:
 
У дитини з моменту народження лактаза виробляється в достатній кількості. Фермент життєво необхідний, тому що харчування маленька дитина отримує у вигляді грудного молока. З часом активність лактази у більшості людей знижується і в віці 3-10 років перестає вироблятися в організмі. З настанням моменту, коли лактаза більше не виробляється, організм людини не може нормально перетравлювати молоко і молочні продукти. Виникає харчова нестерпність молока, яка проявляється у вигляді різних порушень травлення. Такий сценарій (згасання вироблення ферменту лактази) протікає приблизно у 2/3 населення планети. Цифри можуть дуже сильно варіювати в залежності від національної приналежності. Найбільш високий відсоток лактозної непереносимості спостерігається у жителів Південно-Східної Азії, Австралії, Африки (до 90%). У європейських народів за різними даними лактозна непереносимість спостерігається в 20-50% випадків. Це є первинна непереносимість лактози.
Варто зазначити, що даний стан не є патологією, це природні вікові зміни. У ранньому віці молоко є незамінним джерелом цінних речовин і елементів, в подальшому для підтримки життєдіяльності організм починає потребувати інших продуктів.
 
Для визначення лактозної непереносимості використовується лабораторний аналіз Лактозна непереносимість (ПЛР). Дане дослідження відстежує певну ділянку гена, відповідального за вироблення ферменту Лактаза. Можливо 3 варіанти лабораторної відповіді
С/С — виявлено поліморфізм, пов’язаний з непереносимістю лактози, в гомозиготній формі. При такій відповіді буде спостерігатися виражений ступінь клінічних проявів порушень травлення
 С/Т - виявлено поліморфізм, пов'язаний із непереносимістю лактози, у гетерозиготній формі. За такої відповіді спостерігатиметься середній ступінь клінічних проявів порушень травлення.
Т/Т - не виявлено поліморфізм, пов'язаний із непереносимістю лактози. При такому варіанті відповіді організм нормально перетравлює лактозу, вживання молока не призведе до будь-яких порушень травлення.
Важливо!!! Цей аналіз показує генетичну схильність до непереносимості лактози. Відповіді С/С і С/Т свідчать про те, що у віці після 10 років у людини, яка вживає молоко, будуть порушення травлення різного ступеня прояву.
У дитини молодше 10 років активність ферменту Лактаза може бути ще нормальною або вже згаснути. Аналіз не відповідає на запитання, яка активність лактази на даний момент, він говорить про те, що буде у віці після 10 років.
Тому найбільш інформативний цей аналіз у дорослих і дітей старше 10 років.
  
Вернигора Ірина
Важливо! Даний аналіз показує генетичну схильність до непереносимості лактози. Відповіді С / С і С / Т говорять про те, що у віці після 10 років у людини, що вживає молоко, будуть порушення травлення різного ступеня прояву.
У дитини молодше 10 років активність ферменту Лактаза може бути ще нормальною або вже згаснути. Аналіз не відповідає на питання, яка активність лактази на даний момент, він говорить про те, що буде в віці після 10 років.
Тому найбільш інформативний даний аналіз у дорослих і дітей старше 10 років.

Вернігора Ірина
#лактоза непереносимість лактози
Коментувати
Коментарі (1)
Ангеліна

Цікава і корисна інформація. Дякую!

Читайте також

1 листопада 2023 Check-Up комплекси
0 коментарів

CHECK UP Жінки базовий від 18 років

Інформація про окремі дослідженняЗагальний аналіз кровіЗагальний аналіз крові — основний, головний скринінговий аналіз, який містить всі формені елементи крові, ШОЕ. Це кількісний і якісний аналіз картини крові. За допомогою загального аналізу крові оцінюють основні функції крові, визначают...

30 жовтня 2023 Check-Up комплекси
0 коментарів

CHECK-UP «Діти 4-12 роки»

Інформація про окремі дослідженняЗагальний аналіз кровіЗагальний аналіз крові — основний, головний скринінговий аналіз, який містить всі формені елементи крові, ШОЕ. Це кількісний і якісний аналіз картини крові. За допомогою загального аналізу крові оцінюють основні функції крові, визначают...

24 листопада 2023 Check-Up комплекси
0 коментарів

«Базовий від 18 років»

Загальний аналіз крові — основний, головний скринінговий аналіз, який містить всі формені елементи крові, ШОЕ. Це кількісний і якісний аналіз картини крові. За допомогою загального аналізу крові оцінюють основні функції крові, визначають наявність і активність патологічного процесу в органі...

Telegram Viber
Online Chat
Замовити дзвінок