0 800 750 070 Дзвінки в межах України безкоштовні
Меню
Ваш населений пункт: Одеса?
ТАК
Від вибраного міста залежить доступність аналізів

Дерматологія

doctor
Байденко Олександра

Дефіцит вітаміну D

Коментарі (0)
12 вересня 2024

Дефіцит вітаміну D зараз не є рідкістю в більшості країн світу. Це стан організму, що у подальшому призводить до гіпокальціємії та/або гіпофосфатемії, а також до рахіту і остеомаляції у дітей та дорослих. Cубклінічний же дефіцит вітаміну D зустрічається навіть у розвинених країнах і може буди пов'язаний з інфекційними та аутоімуними захворюваннями, захворюваннями нервової тканини та навіть пухлинними новоутвореннями.
 

Сам по собі вітамін D є умовно необхідною поживною речовиною, яка перетворюється на стероїдний гормон 1,25(OH)D, що регулює експресію генів клітини через взаємодію з рецепторами. Його ж основна біологічна функція полягає в участі в ендокринній системі, що контролює кальцієвий гомеостаз.
 

Вітамін D необхідний в значно меншій кількості ніж інші жиророзчинні вітаміни, через те, що частина його продукується у нашому ж організмі з 7-дегідрохолестеролу (що є передостаннім компонентом в ланцюгу синтезу холестерину у нас в організмі). 
 

Але організм людини не може синтезувати повністю усю необхідну кількість вітаміну D самостійно, тому значна частина його поступає із їжею. Так, з дріжджів, деяких грибів та рослин до нас надходить форма вітаміну D2 (необхідно зазначити, що деякі більш дороговартісні біологічні добавки для вегетаріанців якраз містять у собі D2), та з жиру морської риби (лосось, скумбрія, оселедець, печінка тріски), жовтків яєць та більшої частини біологічних добавок - у формі вітаміну D3.
 

Існує така думка, що форма вітаміну D2 є менш активна. Але дослідження на людях виявили, що доза 25 нг/у день D2 та D3 впливають на наш організм однаково [2].
 

Далі ці форми вітаміну потрапляють у печінку та перетворюється на прогормон 25(OH)D. Це також не є активною формою, але саме вона є золотим критерієм лабораторної діагностики балансу вітаміну у нашому організмі. Все через те, що період напіврозпаду форми 25(OH)D становить майже 2 тижні.
 

Останній же етап перетворення проходить у нирках під управлінням паратиреоїдного гормону, де синтезується активна форма 1,25(OH)D, період напіврозпаду котрої лише 15 годин. Саме ця форма відповідальна за усі функції даної гормоноподібної речовини у нашому організмі.
 

За даними дослідженнями по США, а саме "What we eat in America" у період 2013-16 р., було виявлено, що 92% чоловіків і 97% жінок старше 19 років не споживають необхідної кількості вітаміну D у своїй дієті [1]. На території ж України такого дослідження поки що не проводили.
 

Якщо ж людина споживає вітамін D у вигляді добавок, то необхідно пам'ятати, що це є жиророзчинний вітамін. Тобто, для його всмоктування необхідно виділення жовчі та сам процес абсорбції в кишківнику проходить за принципом "слідувати за жиром". Тому, його рекомендують приймати після прийому їжі збагаченої насиченими та ненасиченими жирними кислотами [15].
 

Необхідно ще також зазначити, що частина вітаміну залишається у крові, коли інша може бути депонована у жировій тканині. Але організм людини не може вилучити його із запасів при виявленні необхідності та єдиний спосіб звільнення вітаміну D з депо є лише процес схуднення. Так, людям котрі страждають від ожиріння необхідна більша кількість даної біологічної речовини. А людям, котрі навпаки на етапі втрати маси тіла - кількість необхідна в значно нижчій дозі [14].
 

 

До чого ж призводить дефіцит вітаміну D? 

Не поглиблюючись у загальновизначену клініку відмічають ще зміни у таких системах як:

  • Іммунна система.
    Так дослідження показують, що сприйнятливість до ревматоїдного артриту та тяжкість симптомів більша при низьких рівнях вітаміну D (<20 нг/мл)[5]. Також дефіцит пов'язаний з виникненням і тяжкістю системного червоного вовчаку та ювенільного дерматоміозиту, особливо у пацієнтів з рівнем 25(OH)D3 знов нижчим за <20 нг/мл[6]. Це ж виявляється при вивчені хвороби Крона (при вищому рівні 25(OH)D3 за 20 нг/мл знижується індекс активності даного захворювання)[7]. Мало того, при будь-якому запалені відмічається збільшення синтезу 1,25(OH)D, що також може впливати на лабораторні показники [8].
    Але з іншого боку, у 2023 році було опубліковано результат подвійного сліпого рандомізованого плацебо-контрольованого дослідження із висновком, що ні добавки вітамін D, ні добавки цинку не покращують результати лікування COVID-19 [8].
     
  • Мʼязова тканина.
    У Берлінському дослідженні старіння II недостатність вітаміну D (<20 нг/мл) була пов'язана з 1,5 вищим співвідношенням шансів для пацієнта похилого віку бути слабким або кволим. Для даної групи населення також у 1.8 разів підвищувався шанс мати низьку мʼязову масу (що цікаво, в реаналізі це було більше характерно для чоловіків) [9].
    Але дослідження на спортсменах не виявили значного покращення фізичних показників при підвищенні вмісту вітаміну D у крові до 50 нг/мл і вище [10]
     
  • Нервова тканина.
    Вітамін D дуже важливий для нейропротекції та процесів розвитку мозку. Більш того вивчення на тваринах виявило його важливу роль у захисних механізмах від біологічних процесів когнітивного зниження і в значному покращенні навчання та пам'ять. Так дефіцит 25(OH)D у сироватці крові <12 нг/мл постійно асоціюється з когнітивними порушеннями [11], хоча інші дослідження вказують на поріг <20 нг/мл [12].
     
  • Пухлинні захворювання
    Порівняно з референтною групою (20-25 нг/мл), ризик колоректального раку збільшився на 31% в осіб з рівнем 25(OH)D у сироватці крові < 20 нг/мл, а в осіб з рівнем 25(OH)D у сироватці крові між 35 і 40 нг/мл цей ризик був на 27% нижчим [13].


У нашій лабораторіі референсні значення для діагностики вмісту 25(OH)D (D2+D3) є наступними:

30 - 100 нг/млнорма
10 - 30 нг/млнедостатність
< 10 нг/млдефіцит
> 100 нг/млможливий токсичний ефект

 

Дані референтні норми засновані на протоколі 2011 р. від Асоціації Ендокринологів "Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin Deficiency: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline", котрі брали за основу дослідження людей із вже наявними захворюваннями кісткової тканини.
 

За даними Журналу Клінічної Ендокринології та Метаболізму, підтвердженого Асоціацією Ендокринологів, а саме публікацією 3 червня 2024 року, виявилось, що вже з 2019 стоїть питання зі змін референтних значень для вмісту 25(OH)D у сироватці крові [16].
 

Так, на основі останніх досліджень, для здорової людини віком від 16 до 70 років, що не має ніяких захворювань кісткової тканини, оптимальним рівнем може вже вважатися концентрація від 20 нг/мл до 50 нг/мл. Рівень нижче 10 нг/мл все ще вважається дефіцитом. А рівень від 10 до 19 нг/мл вважається помірним-легким дефіцитом (це може буди пов'язано з підвищенням ризику остеопорозу та вторинного гіперпаратиреоїдиту).
 

Але на цей час ще немає офіційного протоколу норм, що можна використовувати у медичній практиці [16]. З практики лікарів більшість здорових дорослих віком від 16 до 70 років з рівнем 25(OH)D у сироватці крові від 12 до <20 нг/мл не потребують додаткового обстеження.
 

Пацієнти з рівнем 25(OH)D у сироватці крові <12 нг/мл належать до групи ризику розвитку остеомаляції. У таких пацієнтів необхідно виміряти сироватковий кальцій, фосфор, лужну фосфатазу, паратиреоїдний гормон (ПТГ), електроліти, азот сечовини крові (АСК), креатинін та антитіла до тканинної трансглутамінази (для оцінки на целіакію). Рентгенографія необхідна в певних випадках, наприклад, при наявності болю в кістках. Але деякі лікарі проводять ці дослідження і при рівні <20 нг/мл [17].
 

Отже, дефіцит вітаміну D насамперед спричинений недостатнім впливом сонячного світла, нестачею в раціоні джерел, багатих на вітамін D, факторами навколишнього середовища та індивідуальними особливостями (мальабсорбція, ожиріння, зниження всмоктування необхідних мікро- та макроелементів, захворювання печінки та нирок, використання препаратів, що знижують синтез холестерину, деякі антибіотики та препарати від туберкульозу). Також такі фактори, як тривалість і час перебування на сонці, широта, сезон, рівень забруднення, вибір одягу, пігментація шкіри, використання сонцезахисних засобів і генетична схильність відіграють також вирішальну роль у шкірному синтезу вітаміну D. 

 

  1. USDA. What We Eat in America, NHANES 2013e2016; 2019. https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400530/pdf/usualUsual_Intake_gender_WWEIA_2013_2016.pdf.
  2. Holick MF, Biancuzzo RM, Chen TC, et al. Vitamin D2 is as effective as vitamin D3 in maintaining circulating concentrations of 25-hydroxyvitamin D. J Clin Endocrinol Metab. 2008
  3. Taylor CL, Rosen CJ, Dwyer JT. Considerations in dietetic counseling for vitamin D. J Acad Nutr Diet. 2019;119(6)
  4. Prietl B, Treiber G, Pieber TR, Amrein K. Vitamin D and immune function. Nutrients. 2013;5(7):2502e2521.
  5. Matsumoto Y, Sugioka Y, Tada M, et al. Relationships between serum 25-hydroxycalciferol, vitamin D intake and disease activity in patients with rheumatoid arthritis e TOMORROW study. Mod Rheumatol. 2015;25(2):246-250
  6. Robinson AB, Thierry-Palmer M, Gibson KL, Rabinovich CE. Disease activity, proteinuria, and vitamin D status in children with systemic lupus erythematosus and juvenile dermatomyositis. J Pediatr. 2012;160(2):297-302.
  7. Jorgensen SP, Hvas CL, Agnholt J, Christensen LA, Heickendorff L, Dahlerup JF. Active Crohn’s disease is associated with low vitamin D levels. J Crohns Colitis. 2013;7(10): e407e413.
  8. Uttara Partap, Kamal Kant Sharma, Yogesh Marathe, Molin Wang, Vitamin D and Zinc Supplementation to Improve Treatment Outcomes among COVID-19 Patients in India: Results from a Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial. 2023; 11(7)
  9. Spira D, Buchmann N, Demuth I, Steinhagen-Thiessen E, Volzke H, Ittermann T. Association of thyroid function with hand grip strength - data from the SHIP-Study and the Berlin Aging Study II. Thyroid. 2019;62:1-6.
  10. Farrokhyar F, Sivakumar G, Savage K, et al. Effects of vitamin D supplementation on serum 25-hydroxyvitamin D concentrations and physical performance in athletes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Sports Med. 2017; 47(11):2323-2339.
  11. Goodwill AM, Campbell S, Simpson Jr S, et al. Vitamin D status is associated with executive function a decade later: data from the Women’s Healthy Ageing Project. Maturitas. 2018;107:56-62
  12. Buell JS, Scott TM, Dawson-Hughes B, et al. Vitamin D is associated with cognitive function in elders receiving home health services. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2009;64(8):888-895.
  13. McCullough ML, Zoltick ES, Weinstein SJ, et al. Circulating vitamin D and colorectal cancer risk: an international pooling project of 17 cohorts. J Natl Cancer Inst. 2019;111(2):158-169
  14. Forsythe LK, Livingstone MB, Barnes MS, et al. Effect of adiposity on vitamin D status and the 25-hydroxycholecalciferol response to supplementation in healthy young and older Irish adults. Br J Nutr. 2012;107(1):126-134.
  15. Dawson-Hughes B, Harris SS, Lichtenstein AH, Dolnikowski G, Palermo NJ, Rasmussen H. Dietary fat increases vitamin D-3 absorption. J Acad Nutr Diet. 2015;115(2):225-230.
  16. Christopher R McCartney, Marie E McDonnell, Mareen D Corrigan. Vitamin D Insufficiency and Epistemic Humility: An Endocrine Society Guideline Communication. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 03 June 2024
  17. Vitamin D deficiency in adults: Definition, clinical manifestations, and treatment. UpToDate https://www.uptodate.com/contents/vitamin-d-deficiency-in-adults-definition-clinical-manifestations-and-treatment?search=vitamin%20d%20deficiency%20in%20adults&source=search_result&selectedTitle=1%7E150&usage_type=default&display_rank=1#H6252781

 

Коментувати
Коментарі (0)

Читайте також

30 жовтня 2023 Check-Up комплекси
0 коментарів

«Жінки електроліти/обмін речовин/гемостаз»

Інформація про окремі дослідженняКреатинінМаркер порушення азотистого обміну.Виконується на автоматичному біохімічному аналізаторі AU-480 «Beckman Coulter Inc. (Японія).Креатинін — кінцевий продукт розпаду креатину, який відіграє важливу роль в енергетичному обміні м’язової та інших тканин.У норм...

1 листопада 2023 Check-Up комплекси
0 коментарів

CHECK UP Жінки базовий від 18 років

Інформація про окремі дослідженняЗагальний аналіз кровіЗагальний аналіз крові — основний, головний скринінговий аналіз, який містить всі формені елементи крові, ШОЕ. Це кількісний і якісний аналіз картини крові. За допомогою загального аналізу крові оцінюють основні функції крові, визначают...

expert
13 вересня 2023 Лайфхаки про здоров'я
0 коментарів

CHECK UP «Жінки гормональний фон від 30 років»

З січня 2023 року лабораторія «Смартлаб» виконала понад 3000 досліджень CHECK-UP.Вибірка дозволяє зробити достовірну статистику щодо відхилень.За цей період виявлено 18 % CHECK-UP з патологічними змінами. Тобто кожен п’ятий пацієнт, який пройшов профілактичне обстеження має проблеми зі здоров’ям!...

Ви впевнені?
Ми використовуємо файли Cookie для максимальної функціональності сайту. Політика конфіденційності.
Telegram Viber
Online Chat
Замовити дзвінок